Kopland.no

Prototyping - Tingenes internett (IoT)
Trenger du å måle eller skru på noe som er nært eller på avstand? Er du engasjert i følging av rovdyr, fiskeoppdrett eller kanskje i jordbruket? Her kan Kopland tilby ulik hjelp og løsninger. LPWAN (Low Power Wide Area Networks) kan ha mange endepunkter i et stort område med få tilknytningspunkter. Endepunkter består av sensor/aktuator, mikrokontroller, radiodel og gjerne batteri. De ulike radioløsningene har ulike egenskaper som båndbredde, dekning og batterilevetid
Tingenes internett (Internet of Tings - IoT) er et samlebegrep for noe som egentlig har eksistert lenge.
Figuren nedenfor viser noen av radiosystemene. LoRa, Sigfox, Bluetooth/BLE og WiFi som benytter åpne radiofrekvenser, mens de som er via mobiloperatører (3GPP) benytter lisensierte frekvenser.
IoT drawingIoT nettverk med ulike radio protokoller
Ved LPWAN IoT prototyping kan det være hensiktsmessig å benytte LoRaWAN med mulighet for kontroll over hele systemet. Det er ingen lisenskrav.
Igangsetting av LoRaWAN krever kun en rimelig LoRa 'GateWay' (GW), samt endepunkter. Som baksystem kan 'The Things Network' (TTN) benyttes. TTN fungerer ved at man deler LoRa GWs som totalt gir bedre dekning. I baksystemet til TTN kan endepunkter konfigureres inn. Innsamlede data fra disse kan så lyttes på via TTN's broker slik at måledata kan benyttes til å vise måledata grafer etc.
IoT drawingNoen TTN GWs (klikk på bildet så kommer du til TTN's hjemmeside)
TTN har ulike 'samfunn' på ulike lokasjoner. Kopland startet det første TTN samfunn i Oslo (nr to etter det som ble etablert i Trondheim). Den første TTN GW i Osloområdet ble samtidig satt opp på taket av Teleplanbygget på Lysaker og brukt til prototyping. Her er en lenke til TTN Oslo samfunnet:
IoT drawingTTN Oslo (klikk på bildet så kommer du til TTN Oslo's hjemmeside)
Ta gjerne kontakt for en uforpliktende IoT prat. IoT er gøy!